Кандидат-депутатът Виктор Лилов: Бих се радвал, ако като общество имаме силите да преодолеем предразсъдъците

Кандидат-депутатът Виктор Лилов: Бих се радвал, ако като общество имаме силите да преодолеем предразсъдъците

Днес се срещаме с Виктор Лилов – издател, музикален мениджър, ЛГБТИ+ активист и единственият открит гей политик в България.

В началото на седмицата той обяви своето участие в коалицията “Изправи се! Мутри, вън!” като кандидат за депутат в 45 Народно събрание на трето място в листата на коалицията за 25 МИР – София.

Разговаряме с него за участието му в коалицията и мноогообразието и видимостта в политиката.

КОСТА: Ти си единственият открит ЛГБТИ+ политик в България. Как протече този процес на разкриването при теб?

ВИКТОР: Краткият отговор е, че първо приех себе си. Това много ме мотивира да споделя първо с един малък кръг от приятели и те, на практика без изключение, реагираха много позитивно. За мен това беше огромно облекчение и ми даде много силна мотивация. Тази новопридобита увереност в себе си стана причина все по-често да се включвам в обществени каузи, които смятах за важни и които по някакъв начин отговаряха на ценностната ми система. Това в крайна сметка стана и причина да напусна комфорта на приятелския си кръг, в който нямах проблеми с приемането ми.

След протестите през 2013 срещу правителството на Орешарски, прецених, че не трябва да мълча за сексуалната си ориентация, ако искам да бъда честен и отговорен към хората. През 2015, задно с първите интервюта около кандидатурата ми за кмет на София, издигната от партията ДЕОС, това обстоятелство стана известно. Мисля си, че беше една добра политическа декларация и правилна първа стъпка, свързана с ценностите, за които ДЕОС, като либерална партия, се застъпваха. Доста хора оцениха това като смел ход и като послание, свързано с ключов за съвременната демокрация принцип – този за равнопоставеността. 

КОСТА: Забелязваш ли промяна на дискурса около участието на хора от малцинства в политиката? Например човек с друг цвят на кожата или от някакво етническо малцинство?

ВИКТОР: Все още не. Поне не системно. Един от огромните дефекти на организирания политически живот в България е етническото разделение. В мнозинството си, българските политически партии са “етнически чисти”. Това превръща общностите от български граждани с етнически произход, различен от този на мнозинството, за заложници на определени политически сили, стоящи много далече от принципите на съвременната западна демокрация. Тези общности се използват като твърд електорален ресурс, гарантиращ достъп до и контрол над властта. Така, на практика българският етнонационализъм се явява като препятствие пред превръщането на България в истинска демокрация от западен тип.

Дори и в партии извън управляващия политически картел, които се обявяват за проевропейски, няма да намерим кандидати от ромски или турски произход, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание. Още по-малка е възможността в българската политика да намерят място натурализирани български граждани с, да речем, различен цвят на кожата.

КОСТА: Какво е мнението на “Изправи се! Мутри, вън!” за правата на ЛГБТИ+ хората в България?

ВИКТОР: Фактът, че съм на трето място в листите на един от най-големите избирателни райони в България – 25 МИР, говори за това, че в коалицията е протекъл дебат за възможността един открит за ориентацията си кандидат да получи реален шанс за участие в законодателната власт. Естествено, това не означава, че дебатът е приключил, той едва сега започва. Примерите са единични, но до този момент всеки политик, който се обозначил като част от ЛГБТИ+ общността, е приключвал с политическата си кариера. Надявам се с участието ми в тези избори, дебатът да мине в качествено друго ниво.

Бих се радвал, ако като общество имаме силите да преодолеем предразсъдъците по отношение на сексуална ориентация, полова идентичност, етнически произход или религиозна принадлежност (за да изброя само някои признаци, които се превръщат във фактори за дискриминация) и да започнем да оценяваме хората по техните способности, по това, което могат да допринесат за обществото ни, така че, както всеки един от нас, така и всички ние, да живеем малко по-добре и да не принуждаваме никого да се крие заради един или друг аспект от личността си.

Това означава обществото ни да осъзнае какво означава да сме свободни хора – всеки да получи шанс за участие и ако има способностите – да се възползва от този шанс. Предполагам и се надявам, че тъкмо в тази посока е протекъл и дебатът в коалицията “Изправи се! Мутри, вън!” за да мога аз в крайна сметка да намеря място в кандидат-депутатските листи.

КОСТА: Откритата ти подкрепа за защитата на човешките и граждански права изглежда по някакъв начин радикална спрямо позициите на останалите членове на коалицията. Какви планове има коалицията относно постигането на равнопоставеност за всички граждани?

ВИКТОР: Може би е така, но все пак трябва да припомня, че Мая Манолова заемаше поста на омбудсман и като такава тя работеше и по проблеми свързани с правото на защита от дискриминация и език на омразата, с наличието на множествена дискриминация спрямо хора с увреждания, както и по дискриминационни практики по отношение на възрастните хора.

Николай Хаджигенов, който е водач на листата в 25 МИР, където и аз съм кандидат, е известен с категоричната си защита на равнопоставеността, както и с множество дела, в които е защитавал хора, подложени на тормоз, насилие, включително и от страна на представители на правоохранителните органи. Мисля, че е важно тъкмо такива хора да бъдат представени в законодателната власт. Сегашният парламент е много обезкуражаваща гледка, особено от гледна точка на дефицитите, които законодателя не успя (или нямаше мотивите) да преодолее, за да гарантира достъпа на всички български граждани до техните човешки и граждански права. Това категорично трябва да се промени.

КОСТА: Има и скептицизъм относно обвързването ти с Мая Манолова и съответно авторитета на цялата коалиция. Какво би отговорил?

ВИКТОР: В никакъв случай не бих твърдял, че тази коалиция е хомогенна, нито пък, че хората в нея споделят общи възгледи по множество различни социални, икономически и политически аспекти на управлението. Това вероятно е въпрос на бъдещ консенсус и се надявам коалицията да изработи своите механизми за постигане на съгласие по важни за обществото ни теми. “Изправи се! Мутри, вън!” е едно от продълженията на протестите от лятото на 2020 срещу това безотговорно управление във вреда на българските граждани. Управление на разпищолили се хора, които свикнаха да приемат държавата, като свое нощно шкафче, заредено с безотчетни средства, предназначени за всякакви безумни харчове и корупционни проекти.

Такава власт има потенциала да доведе обществото ни до разпад и да постави под въпрос елементарни, базови принципи на демократичното управление, като разделение на властите, независимост на регулаторните органи или право на справедлив съдебен процес. За да прекратим това пълзящо превземане на държавата и ликвидиране на демокрацията, трябваше да преодолеем различията си и да се обединим в съпротива срещу властта, такава, каквато в момента е олицетворявана от ГЕРБ и, на практика, от единоличното управление на премиера Борисов. Това за съжаление е само видимата част на айсберга – под повърхността, тази власт се крепи на политически картел, създаден от всички партии, представени в момента в Народното събрание.

КОСТА: Преди си говорил и за натиска върху скритите ЛГБТИ+ политици в България. Обсъждали ли сте този проблем в коалицията? Смяташ ли, че след време ще има още открити застъпници на ЛГБТИ+ правата в политиката (както членове на общността, така и съюзници)?

ВИКТОР: Не съм обсъждал този въпрос в коалицията, но такъв натиск съществува и той е основен инструмент за шантаж още от времената на Държавна сигурност. Споменах в началото на интервюто, че няма политик, който да е продължил политическата си кариера, след като се е разкрил. Бих добавил, че има и политици, които са прекратили политическата си кариера без да дават ясни мотиви. Има и такива, които са продължили с кариерата си, след като са направили определени компромиси със съвестта си, с принципите, с честността към избирателите си, към гражданите на страната.

Всеки съвестен човек трябва да разбере, че този потенциал за скрит контрол над правенето на политика трябва да бъде отнет от хората, които изнудват и манипулират политици с различна сексуална ориентация, за да получат лични или групови изгоди във вреда на обществения интерес. Единственият начин, тази възможност за изнудване да им бъде отнета, е като тръгнем по пътя на признаване легитимността на достъпа до права за ЛГБТИ+ общността. Това ще даде шанс на много хора да не се притесняват за обстоятелства около тяхната сексуална ориентация или полова идентичност и ще ни направи като общество много по-близки до добрите примери за демократично и отговорно управление. Вярвам, че този момент е близо, но той зависи от решимостта на всеки един от нас да бъде на правилното място, в правилното време и да не прави компромиси със съвестта си.

Снимки: личен архив (снимка 1) / © Kaloyan Kanev (снимка 2)
Автор: Коста Каракашян

Оригиналната статия в out.bg