1. Основни приоритети? Какво искаме да постигнем? 

Първата цел е Борисов и ГЕРБ да слязат от власт. Без постигането на тази цел всички останали намерения ще се окажат невъзможни. На изборите трябва да довършим започнатото от площадите. Реалната борба с мафията, истинската правосъдна реформа, съдържателните икономически промени и зелена икономика могат да се случат само след това.

Имаме ясни планове и разчети за политиката в областта на образованието, здравеопазването, иновациите и науката. Ако не подкрепим като държава умовете на България, няма да имаме нововъведения, а българските фирми нито ще бъдат конкурентни, нито българските заплати ще бъдат високи, нито специалистите ни ще бъдат на ниво. С цялото ни уважение към всеки вид труд и професия, няма държава, която да е станала богата с развиването на шофьори и сервитьори. Най-качественото производство в България е това на умни деца. Трябва да го развием, за да развием и страната си. Патентите на българските учени трябва да са в Швейцария, за да са валидни по цял свят. Стартиращите фирми с иновации трябва да получат силна кредитна подкрепа и механизми за финансиране, за да дръпнат рязко напред. Не можем да сме конкурентни само защото българската работна ръка е евтина. Ще успеем само, когато покажем, че българските умове са големи. Инвестиции ще влязат, когато администрацията не краде, законът пази инвеститорите, а не мутрите. А ВУЗ-овете трябва да създават грамотни експерти за модерни предприятия.

Не можем да сме конкурентни с болна нация. Затова инвестицията в здравеопазването не е само хуманен въпрос, а и на инвестиция в икономиката. Това е ключов проблем на националната ни сигурност, както се видя и по време на пандемията. 

На нас не ни достигат 5 лопати с асфалт за магистрала и лентичка за рязане. Искаме интермодални терминали, с които да се свържат морският, ЖП, въздушният и шосеен транспорт в обща точка. Инфраструктурата не е само мост над селска река, а модерни умни мрежи на електропреносната ни система, които спестяват електроенергия, не се късат всяка зима и намаляват необходимостта от генериращи мощности. 

Модернизацията на България означава не само електронно правителство, а цифровизация на голяма част от индустрията, образованието, медицината и администрация. По света правят операции от стотици километри, а тук купуваме дограма за поликлиники и хората умират по стълбите пред болниците. 

Но нищо от това не е изпълнимо, без да върнем ценностите на демокрацията – модерен изборен закон, който не отхвърля гласа на милиони българи, справедливо правораздаване, свободна конкуренция, а не наредени обществени поръчки. 

  1. План за България

Хоризонт 1: Спиране на кражбите! Днешният модел трябва да бъде разграден още след установяването на ново управление в страната. 10 милиарда лева годишно от нашите пари захранват мафията и олигархията чрез корупция. Битката е именно за тези пари! 

Хоризонт 2: Промяна и борба за справедливост. Реформа в правосъдието и изваждането на прокуратурата от нейното недосегаемо място, с цел осигуряване на правова държава. Възстановяване върховенството на закона! 

Хоризонт 3: Инвестиция в бъдещето на поколенията. Трябва да осигурим на цифровото поколение качество на живот с модерно образование, електронно управление, високотехнологично и ефективно здравеопазване, качествена инфраструктура, достъп до култура. Промяна в модела за растеж на България – не ниски разходи за труд като конкурентно предимство, а талантливи хора с високо заплащане. 

Хоризонт 4: Икономически ръст, основан на научни изследвания, иновации и цифровизация. На България е нужен устойчив годишен ръст от 6-8%, базиран на иновации с ясен социален резултат. Обновлението на страната ще дойде с мощта на нововъзникващите технологии – изкуствен интелект, машинно обучение, високоскоростна свързаност. Четвъртата индустриална революция тече в момента (INDUSTRY 4.0). Ако я изпуснем, заради слаби политици и силна мафия, страната ще изостане безвъзвратно. Нужна е Зелена икономика, защото начина, с която изразходваме природните ресурси, рискува нашето благосъстояние и способността на природата да ни снабдява с необходимото. 

Хоризонт 5: Качество и ефективност на държавните институции. Те са длъжни да изпълняват мисията, поръчана от гражданите и предприемачите, а не да функционират като репресивни органи и рекетьорски структури, довеждащи до корупционни практики.

  1. Първи стъпки: 
  • Сваляне на Борисов от власт
  • Модерен изборен закон
  • Правосъдна реформа с основен акцент премахването на безграничната власт на главния прокурор
  • Ревизия на режима ГЕРБ-Борисов
  • Модернизация на икономиката, административните услуги, дигитализация на всички сектори, достъп до модерно и качествено образование и култура.
  1. Защо да гласуват за коалицията? 

Защото имаме ясна цел, която следваме неотклонно – не правим тънки партийни сметки и търсим всички варианти в рамките на закона, за да я постигнем. Защото 80% от нас (листите) са безпартийни. Защото събрахме несъбираеми политици и граждани. Защото показахме, че въпреки различията, можем заедно, осъзнавайки, че имаме общ национален проблем – диктатор … Защото всеки от нас има добра реализация и без парламента, но всеки от нас има граждански дълг. Защото уважаваме различията, но мразим диктатурата. Защото първи разбрахме, че е важно да сме демократи, свободни и законни, а после леви, десни, консервативни, либерални и всичко останало. Защото не се уплашихме от арестите, подслушванията, икономическия натиск, побоя на площада, ругатните по медиите… 

  1. Защо с Манолова? 

Предложихме на всички извънпарламентарни сили, без екстремистите и чуждопоклонниците, и прие единствено тя. Защото разбираме, че всеки е нужен в тази борба и не е необходимо да се харесваме, за да влезем заедно в битка. Защото знаем, че страната ни е завладяна, а на война отиваш с този, който е готов, а не с този, който ти казва, че прогнозата за времето не му харесва. Защото вече се е явила срещу ГЕРБ и устоя на ударите. И днес се различаваме по много неща, но сме единни в главното – Мафията ВЪН от властта! Борисов ВЪН от управлението! Гешевщината ВЪН от прокуратурата! Площадът показа, че може заедно за тези цели, сега е ред и в парламента да покажем, че можем заедно за голяма обща цел. 

  1. Защо приехте да сте в листа, оглавявана от представител на Отровното трио? 

Защото показаха, че три отделни лица, събрани заедно, могат повече, отколкото 300 разделени партии. Защото политиката произтича от гражданите, тя трябва да е израз на техните цели и въжделения. Днес свободните българи искат държавата си обратно и това е най-патриотичното дело. Иначе всеки може да облече народна носия, да се напие и да влезе в реката на Йорданов ден, но сега въпросът е как да излезем от блатото, в което ни натикаха уж патриотите.