Виктор Лилов

По образование съм арабист с последващи специализации в  Международната академия за ръководни кадри – Гумерсбах, в УНСС – София и в Maison des Cultures du Monde – Париж. Професионално съм ангажиран в културните индустрии като издател и продуцент, а също така и като бизнес-консултант в сферата на организационното развитие. Бил съм водещ на музикално предаване в Radio France Internationale. Сътрудничил съм си и с някои от най-известните български традиционни музиканти. Понастоящем се занимавам с книгоиздаване.

Противопоставянето на расизма и ксенофобията е моя лична кауза и дългосрочен ангажимент. Това ме накара през последните години да се заема  активно с обществена и политическа дейност – бил съм член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и кандидат за евродепутат от РБ. Напуснах блока поради несъгласие с влизането му в коалиция с ГЕРБ.

През 2014 година заедно с Владимир Тодоров станах първият носител на новоучреденото отличие „ЛГБТ личност за пример“. През 2015 година заради смелостта си да се изправя открито срещу стигмата и обществените предразсъдъци като граждански активист и политик бях номиниран и станах един от двамата подгласници в отличията „Човек на годината“, връчвани от БХК.

След учредяването на партията ДЕОС бях избран за член на нейния Надзорен съвет и заради либералните си политически възгледи  бързо се превърнах в едно от популярните ѝ лица.  През 2015 г. бях първият открит за сексуалната си ориентация политик, който се кандидатира за изборна длъжност в България, а именно за кмет на София. През 2017 в качеството си на председател на ПП ДЕОС станах съучредител на коалицията “Да, България“ заедно със „Зелените“. Така бе дадена възможност за участие в парламентарните избори на новосъздадената политическа формация на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Активно се включих и в гражданските протести през 2020 г. с основни искания оставката на премиера Борисов и главният прокурор Иван Гешев.

Владея говоримо и писмено английски, немски и руски език.

Защо участвам:

Фактът, че коалицията “Изправи се! Мутри, вън!” ме издигна на избираемата трета позиция в листата си в 25 МИР с водач адв. Николай Хаджигенов дава ясни индикации, че в крайна сметка политическите лидери на тази коалиция са предпочели да поставят принципите на демокрацията и на гражданското общество пред популизма.

Както в 2013 така и през изминалата 2020 категорично застанах на страната на протестиращите граждани срещу корупцията в управлението на България. Принципно винаги съм подкрепял всяка една политическа сила, защитаваща европейските ценности и правовия ред. Логичната следваща крачка според мен е да бъдат използвани средствата, които парламентарната демокрация ни дава, за да се противопоставим на клептокрацията и мутрите. За мен беше чест по време на миналогодишните протести да бъда рамо до рамо с хора като адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков. Щастлив съм също така и от факта, че получих доверието им, за да продължим с гражданската съпротива срещу крадливия режим на ГЕРБ със средствата, които участието в законодателната власт би ни дало. Затова бих ви призовал да подкрепите коалицията “Изправи се! Мутри, вън!”, в която ще взема участие и аз като кандидат за депутат в 45 Народно събрание на Република България на трето място в листата на коалицията за 25 МИР – София, водена от адв. Николай Хаджигенов. Участието ми в тази листа не е резултат от каквито и да е  компромиси с моята съвест и принципи. А те са следните- европейска правова държава, равнопоставеност, защита на човешките и граждански права и свобода на личността! Разчитам на вашето доверие и подкрепа, за да продължим напред!