Виктор Лилов

По образование съм арабист с последващи специализации в  Международната академия за ръководни кадри – Гумерсбах, в УНСС – София и в Maison des Cultures du Monde – Париж. Професионално съм ангажиран в културните индустрии като издател и продуцент, а също така и като бизнес-консултант в сферата на организационното развитие. Бил съм водещ на музикално предаване в Radio France Internationale. Сътрудничил съм си и с някои от най-известните български традиционни музиканти. Понастоящем се занимавам с книгоиздаване.

Противопоставянето на расизма, хомофобията и ксенофобията е моя лична кауза и дългосрочен ангажимент. Това ме накара през последните години да се заема  активно с обществена и политическа дейност – бил съм член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и кандидат за евродепутат от РБ. Напуснах блока поради несъгласие с влизането му в коалиция с ГЕРБ.

През 2014 година заедно с Владимир Тодоров станах първият носител на новоучреденото отличие „ЛГБТ личност за пример“. През 2015 година заради смелостта си да се изправя открито срещу стигмата и обществените предразсъдъци като граждански активист и политик бях номиниран и станах един от двамата подгласници в отличията „Човек на годината“, връчвани от БХК.

След учредяването на партията ДЕОС бях избран за член на нейния Надзорен съвет и заради либералните си политически възгледи  бързо се превърнах в едно от популярните ѝ лица.  През 2015 г. бях първият открит за сексуалната си ориентация политик, който се кандидатира за изборна длъжност в България, а именно за кмет на София. През 2017 в качеството си на председател на ПП ДЕОС станах съучредител на коалицията “Да, България“ заедно с ПП „Зелените“. Така бе дадена възможност за участие в парламентарните избори на новосъздадената политическа формация на бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

Активно се включих и в гражданските протести през 2020 г. с основни искания оставката на премиера Борисов и главният прокурор Иван Гешев.

Владея говоримо и писмено английски, немски и руски език.

Защо участвам в политиката:

Гражданинът по дефиниция е политически активен човек. Смятам, че не може да очакваме някой друг, освен нас да реализира промените, които бихме искали да направят живота ни по-добър, да ни дадат свободата, която търсим, да ни направят щастливи.

Както в 2013 г., така и през 2020 г. категорично застанах на страната на протестиращите граждани срещу корупцията в управлението на България. Логичната следваща крачка според мен е да бъдат използвани средствата, които парламентарната демокрация ни дава, за да се противопоставим на олигархичния модел на управление на България, установен от партиите на статуквото, както и да бъдем проактивни в реализирането на позитивни промени, основани на ценностите на съвременната либерална демокрация. Принципно винаги съм подкрепял и подкрепям всяка една политическа сила, защитаваща европейските ценности и правовия ред. Участието ми в изборите за XLV НС и XLVI НС в листите на Коалиция Изправи се! Мутри вън! не е резултат от каквито и да е компромиси с моята съвест и принципи. А те са следните – европейска правова държава, равнопоставеност, защита на човешките и граждански права и свобода на личността!

Разчитам на вашето доверие и подкрепа, за да продължим напред!